Potkrovlja su mjesta gdje svjetlo stvara život

Reciklirajući postojeću arhitekturu stara potkrovlja možemo oživjeti na različite načine
  • Foto: VELUX

"Ne možete dobiti osunčanje stana s vertikalnim prozorima, kao što to možete dobiti s krovnim prozorima. Kako cijelog dana ulazi svjetlost u vaš stan, sjene i sunce pojavljuju se na mjestima gdje ih nikada ne biste očekivali."

Izjavio je to arhitekt Luka Vučković tijekom nedavno održanog VELUX okruglog stola na temu prirodne svjetlosti, njene važnosti u svakodnevnom životu, ali i kontrole svjetlosti u ljetnim mjesecima. 

Glavna tema spomenutog izlaganja bio je holistički pristup projektiranju prostora i uređenju interijera te efekt koji potkrovni stanovi imaju na posjetitelje.

Tvrtka VELUX organizirala je okrugli stol na temu važnosti i kontrole prirodne svjetlosti u svakodnevnom životu
Saša Kecerin, Marijana Batinić, Martina Štritof, Tomislav Fabek, Andreja Rajić, Luka Vučković

Marijana Batinić također živi u potkrovlju, gdje se i osjeća posebno sretnom

Voditeljica programa Marijana Batinić s gostima je podijelila osobni doživljaj potkrovlja. Njen potkrovni stan često služi kao studio za vlastiti aranžman, ali i studio kojeg suprug koristi za fotografiranje. Od kada živi u potkrovlju, nevjerojatna je količina svjetla, ali i sreće koju osjeća u tom prostoru.

Voditeljica programa Marijana Batinić s gostima je podijelila osobni doživljaj potkrovlja

Martina Štritof otkrila je svoje afinitete prema potkrovlju u kojem i sama živi

Na pitanje kakve oaze napraviti pod krovnim prozorima, dizajnerica interijera Martina Štritof zaključuje da općenito u potkrovlju to jako ovisi o maksimalnoj visini, rasponima i minimalnoj visini. 

Martina Štritof

Primjerice prostor Stan Koncept, u kojem se održavao okrugli stol, je polifunkcionalan i u svojoj dnevnoj rutini možete koristiti zone koje vam najbolje odgovaraju. Kako čovjek uvijek traži ugodan kut i točku gledišta iz koje mu se stvara percepcija, tako bi se ispod niskog prozora sigurno dobro smjestio blagovaonski stol. 

Ipak, prilikom ovog druženja barski stol, oko kojeg su se rado okupljali uzvanici, bio je smješten točno ondje gdje se nalaze vertikalni prozori iznad kojih su postavljeni i krovni prozori, a pogled prema visokim stablima dodatno je pojačavao opuštajući dojam.

VELUX-ov okrugli stol održan je u prostoru Stan Koncept, u Zagrebu

 

"U potkrovljima nema nekakvih restrikcija osim možda osobnih preferenci i zakonitosti samog prostora kojeg uređujete, a svaki je poseban na svoj način. Mi ovdje u Hrvatskoj, pogotovo u Zagrebu, možda imamo mnogo stare arhitekture, no svejedno nemamo tako mansardno razvedena potkrovlja kao što ih imaju Danci." Objasnila je Martina.

U potkrovljima možete ostvariti jednu igru svjetla kakvu ne možete dobiti s nikakvim umjetnim svjetlom, a sve je krenulo iz Danske, dodala je sugovornica, koja je sve prisutne iznenadila istraživši kako je nastao VELUX prozor. VELUX, naime, znači ventiliranje i unošenje svjetla u sami prostor, a od tud je nastalo ime. Proizvod je također nastao iz čiste potrebe. 

U vrijeme Drugog svjetskog rata, četrdesetih godina, dogodio se velik priljev izbjeglica u Dansku i njezine velike gradove. Škole su im postale premale i potkrovni prostori, koji su bili neiskorišteni, morali su preuzeti novu funkciju. Zatim je 40-tih godina Villum Kann Rasmussen  patentirao svoj proizvod koji mi svi znamo kao VELUX prozor, a to je bila preteča u arhitekturi u tom segmentu osvjetljavanja."

 

"Ljudi često smatraju da mi dizajneri ovaj posao doživljavamo isključivo estetski i misle da se mi uvijek vodimo nekakvim slikama i želimo kreirati savršenu sliku. No svatko tko ovaj posao radi odgovorno i doživljava ga kao svoj poziv je svjestan upravo toga da dizajn interijer kreira nekakvu dinamiku obitelji, zajednice, posla i mnogo čega. Jako je bitno shvatiti s antropološke strane što određeni prostor predstavlja za svakog pojedinca."

Tvrtka VELUX pošumljava Ugandu i gradi eksperimentalna naselja

Održivost je od samog osnutka srž njihova poslovanja. VELUX je globalna prekretnica u ukidanju fosilnih goriva, a 2023. su osigurali 100 posto obnovljivu električnu energiju i smanjili emisije iz vlastitih djelovanja za 16% u odnosu na godinu ranije. Pokretači su mnogobrojnih akcija diljem svijeta koje potiču održivost i održivu arhitekturu. Trenutno je zanimljiv primjer eksperimentalnog projekta u Danskoj, dok su u Ugandi pokrenuli pošumljavanje područja . Sve ove informacije s posjetiteljima je podijelio Tomislav Fabek, arhitekt iz tvrtke VELUX.

"VELUX u svojim proizvodnim rješenjima osim dnevne svjetlosti te pogleda u nebo, pruža i pogled prema van. Upravo taj pogled prema van je itekako bitan za zdravlje čovjeka. Zato također brinemo o okolišu, kojeg želimo unijeti u prostor", zaključio je Fabek.

Stan Koncept, foto: Sanjin Kaštelan
Stan Koncept, foto: Sanjin Kaštelan

Novogradnja s kosim krovovima je vrlo rijetka

Kako su u svoje projekte izgradnje stambenih zgrada uklopili potkrovlja, objasnio je arhitekt Luka Vučković, inače upravo je projekt stana u njihovoj zgradi poslužio kao jedan od posljednje snimanih VELUX referenci, koju su i Danci smatrali vrlo zanimljivom.

"Mi smo arhitekti po struci, ali se bavimo financiranjem stambenih zgrada. Do sada smo radili uglavnom zgrade s kosim krovovima, a tu su krovni prozori ključna stavka. Jako smo dobro upoznati s VELUX proizvodima i problematikom projektiranja potkrovlja te prodajom proizvoda koji nije tako čest. Rekao bih da su naša potkrovlja nešto što im nudi dodatnu kvalitetu koju ne bi mogli dobiti u nekakvom standardnom stanu."

Arhitekt Luka Vučković

"Stanovi u potkrovlju nas uvijek iznenade kada ih dovršimo. Proces projektiranja kosog krova na velikim stambenim zgradama zna biti izazovan. Međutim, jednom kada se ti prostori završe i poprime svoj finalni oblik, kada uđete u te stanove i osjetite toplinu i količinu svjetlosti, to je naprosto nešto neopisivo i to nisu osjećaji koje tipičan stan može stvoriti u ljudima, već posebna atmosfera koju možete doživjeti jedino u toj specifičnoj arhitektonskoj formi."

Zašto potkrovlje?

Luka smatra da potkrovlja pružaju osjećaj volumena, zraka i osvjetljenja kakvo ne možete dobiti u standardnom stanu.

Martinin je zaključak kako bismo trebali mnogo više promišljati o načinu kako reciklirati postojeću arhitekturu i u tom segmetnu sva stara potkrovlja možemo oživjeti na različite načine.

A Tomislav je zaključio predavanje izjavom da su potkrovlja mjesta gdje svjetlo stvara život.

Luka Vučković, Tomislav Fabek, Martina Štritof, Marijana Batinić


 

Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Potkrovlja su mjesta gdje svjetlo stvara život

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.